Pátek 19. dubna 2024
Vložil vlisni.cz on December 26, 2016
Tramvaj Josef Trávníček (foto: Lukáš Karnet)

Brněnští konšelé pojali letos nápad pojmenovat devatenáct nových tramvají po významných osobnostech městských částí. Při jejich výběru měly samosprávy volnou ruku (kéž by město Brno bylo takto velkorysé i v jiných důležitých otázkách).

Rozhodování líšeňských konšelů bylo snadné. Osobnost se nehledá, osobnost prostě je či byla.

A tak šalina ev. číslo 1939 dostala jméno  po líšeňském rodákovi, středoškolském pedagogovi, folkloristovi  a etnografovi Josefu Trávníčkovi (ostatně Líšňákům ho netřeba dlouze představovat). Velká slavnost křtu nových šalin proběhla ve čtvrtek 22. prosince 2016 na Náměstí svobody. Jméno patrona šaliny oznamuje cestujícím kovový štítek v druhém článku vozu a zvenku nápis na pravé bočnici před prvními dveřmi.

Jsme rádi, že osobnost Josefa Trávníčka bude propagována po celém městě. Věc má ale jeden háček. Zmíněná „líšeňská“ tramvaj je, stejně jako všechny ostatní nově pojmenované, typu 13T, tedy jednosměrná. A takové tramvaje po současné trati do Líšně jezdit nemohou – trať totiž není zakončená smyčkou, ale úvratí. Do rodiště svého patrona se tak „naše“ šalina nepodívá. Jistou nadějí je chystaná stavba (rekonstrukce) trati ze Stránské Skály k depozitáři Technického muzea.

Věřme, že po všech komplikacích a zdržování dojedeme jednoho dne šalinou Josef Trávníček až do míst, kde tento člověk žil, pracoval a budoval společenský a kulturní odkaz Líšně, na který dnes my aktivní Líšňáci s hrdostí navazujeme.

PS: Na webu http://www.bmhd.cz/vypravenost/ se můžete každý den podívat, na jaké lince „naše“ líšeňská šalina (1939) právě jezdí.

PhDr. Lukáš Karnet, zastupitel MČ

Křest tramvaje (foto: Lukáš Karnet)
Tramvaj Josef Trávníček (foto: Lukáš Karnet)
Informační tabule (foto: Lukáš Karnet)

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.