Pátek 29. března 2024
Vložil vlisni.cz on June 15, 2015
Brněnsko tančí a zpívá (zdroj: Líšňáci)

Rok 2015 je významný nejen z pohledu líšeňského národopisu, ale také rokem, kdy své 40. výročí oslavila přehlídka národopisných souborů celého Brněnska. Její zakladatelkou byla významná brněnská etnografka prof. Zdenka Jelínková, která si uvědomovala velkou hodnotu lidových tradic Brna a okolí a snažila se o její uchování a rozvíjení.

Nyní se přehlídka koná každoročně v prvních červnových dnech na nádvoří Staré radnice pod názvem „Brněnsko tančí a zpívá“. Pokračovatelem práce prof. Jelíkové se stal PhDr. Josef Trávníček, který z jejích zkušeností a jejího odkazu stále čerpal. Na některých pořadech se podílel také dramaturgicky, později inicioval založení stejnojmenného občanského sdružení, jehož úlohou je podpora národopisných souborů Brněnska.

Loni nás však bohužel opustil, na letošní přehlídce jsme si tak alespoň připomněli jeho nedožité 45. narozeniny. Věříme, že vydařená slavnost s (Pepovým oblíbeným) průvodem, kdy ve slunečních paprscích obzvláště vyniká krása a barvy krojů, byla důstojným dárkem…

Milena Tomanová

 

Brněnsko tančí a zpívá - Líšňáci (zdroj: Líšeňáci)
Brněnsko tančí a zpívá - Líšňáci (zdroj: Líšeňáci)

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.