Čtvrtek 28. března 2024
Vložil vlisni.cz on August 31, 2015
Otevření TCM v Líšni (foto: Jana Rašková)

Na konci srpna se v Mariánském údolí otevřelo nové Tréninkové centrum mládeže.  Je součástí hřišť a zázemí fotbalového klubu SK Líšeň a mělo by sloužit především fotbalové mládeži.

SK Líšeň započala se stavbou centra v roce 2013, kdy se podařilo od rodiny Belcredi pronajmout prostor bývalého parkurového závodiště v Mariánském údolí. S vybudováním hřiště a zázemí pomohl finančně Jihomoravský kraj. Líšeňská radnice na celý projekt přispěla formou daru, a to v podobě dvou bezpečnostních branek, které dostala od společnosti E-ON.

Více v naší reportáži, ve které se líšeňský starosta také vyjadřuje k dalšímu využití líšeňské Orlovny, o kterou projevilo SK Líšeň zájem. 

 

Otevření TCM (foto: Jana Rašková)
Otevření TCM (foto: Jana Rašková)
Otevření TCM (foto: Jana Rašková)
Otevření TCM (foto: Jana Rašková)
Zázemí TCM (foto: Jana Rašková)

Kategorie: 

Komentáře

V souvislosti s vyjádřením pana starosty k situaci budoucího využití Orlovny bychom měly několik postřehů:
1. Pan starosta zmiňuje, že je potřeba vybrat nejlepší projekt... avšak nikde na oficiálních stránkách radnice, v Líšeňských novinách ani jinde, není patrná veřejná výzva ze strany městské části k zahájení debaty o Orlovně, natož pak výzva k podávání projektů. Na červnovém zastupitelstvu byl předán otevřený dopis za zachování zahrady Orlovny a zahájení veřejné diskuse na toto téma (iniciovaný spolkem Líšeň sobě), zatím však ze strany vedení radnice nepřišla žádná reakce. (K dopisu se dosud připojilo zhruba 400 lidí a několik líšeňských spolků).
2. Není nám jasné, na co je třeba případný projekt pro trvalé zpřístupnění zahrady Orlovny pro veřejnost. Tento prostor je obecní majetek, je nedávno zrekonstruovaný a mohl by sloužit ve stávající podobě. Zahrada Orlovny je sama o sobě hotovým, nejhodnotnějším a nejsmysluplnějším projektem. Doufáme, že vedení radnice si je vědomo mimořádné hodnoty, kterou zahrada Orlovny představuje a dokáže tuto hodnotu ochránit a zachovat. V množství hřišť nacházejících se všude po Líšni, by jediná a jedinečná veřejná zahrada byla příjemným zpestřením a chloubou naší městské části, kterou by nám záviděli i dole ve městě.
3. Je pro nás překvapivé, že pan starosta nemá vlastní vizi využití tohoto obecního majetku, který má sám o sobě určitou historii i poslání. Očekáváme, že Orlovna se zahradou bude v budoucnu využita v souladu s tímto svým původním určením. Toto původní určení, které by mělo být hlavním kritériem k dalšímu postupu, může být realizováno bez ohledu na to, zda bude, nebo nebude předložen nějaký projekt. Konec konců i radnice může mít vize, které by měla být schopná realizovat. Nejekonomičtější varianta nemusí být nejhodnotnější.

Těšíme se na klíč, který nás přivede k řešení, a tím je přece dialog.

Pavla Dombrovská a Iveta Kalousková

Pod 2. bodem se podepisuji a 3 x podtrhuji. Zahrada ať určitě slouží veřejnosti, (a má svého správce a na noc se zamyká).

Diskuse a konstruktivní dialog je jedna věc, ale rektální alpinismus druhá........mám obavy, že vítězí druhá cesta, kterou velmi dobře ovládají fotbaloví činovníci.......i Líšeň má svého "Bobra Berbra" :( - viz. předchozí diskuze, kde o tom píše v náznacích a je to vlastně už realita!!!
Zastupitelé by si měli uvědomit komu budou skládat účty, zda všem obyvatelům Líšně nebo skupince fotbalistů hrajících za Líšeň, ale spíše ze Zbrojovku......posledních zápasy naprosto bez srdíčka......a pak se sice o Líšni píše, ale v pozitivním kontextu!

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.