Čtvrtek 25. dubna 2024
Vložil admin on November 14, 2013
Ivo Cicvárek (Zdroj: vlisni.cz)

Líšeň žije - poznejme tvorbu svých sousedů!

Sedm let v Líšni - docela dlouhá doba, a přitom jsem až do letošního roku hrál po Brně všude možně, jenom ne tam, kde v současnosti bydlím. Až v rámci festivalu Líšeň sobě jsem si letos v létě poprvé vyzkoušel hraní před "domorodým" obyvatelstvem. Doufám, že mě moje žena jako rodilá Líšňačka za ty domorodce nevytahá za uši, ale koneckonců atmosféra tehdy v létě v obřadní síni zámku byla velmi milá. Vlastně to nebylo až tak úplně moje úplně první veřejné vystoupení v tomhle prostoru - ale před dvanácti lety se zde můj repertoár omezil jen na vcelku úsečné "ano".

Letos na podzim mě organizátorka Líšně sobě, Pavla Dombrovská, pozvala na koncert do Dělňáku. Na koncert pořádaný se stejným záměrem, jako má letní festival: posílit vzájemné vědomí toho, že v Líšni žije velká řada tvůrčích lidí, umožnit jim setkávání, sdílení kultury. Pódium Dělňáku je pro komorní koncerty jak stvořené, stačí zatáhnout oponu a vznikne útulný divadelní obývák, kde není třeba složitě navazovat kontakt s publikem. Pavla se sice chvíli divila, když jsem židle rozestavěl tak, abych se lidí v první řadě mohl takřka dotknout rukou. Ale podle mě je takovýto prostor, takovýto koncert stejnou událostí jako návštěva. A je jedno, jak to budu vnímat: zda jsem hostem já a hostitelem je publikum, nebo zda jsou naopak posluchači mými hosty! Důležité je, že ani návštěva, ani hostitel si přece nesednou na opačný konec pokoje. Co říct o koncertu: byl velmi uvolněný, chvíli až taková netradiční talk-show: to když se do Pavliných otázek zapojilo i samotné publikum. Schválně jsem si nedělal playlist a hrál, co mě v danou chvíli přišlo pod ruku a na jazyk. Zazněly tak i písničky, o nichž jsem nevěděl, že je ještě umím, nebo skladby, které jsem dřív hrál jenom s kapelou. Ale pochopitelně jsem vytáhl i stálice ze svého písničkářského repertoáru.

Večer uplynul jako voda v Říčce. A já doufám, že nezůstane jednom u jednoho koncertu a někdy v zimě tohle setkání zopakujeme. Rád bych do Dělňáku na pódium pozval jako hosty i některé muzikanty, s nimž v současné době tvořím. Těším se na to už teď.

Ivo Cicvárek
písničkář

www.ivocicvarek.cz
www.bandzone.cz/ivocicvarek

Koncert Ivo Cicvárka (Zdroj: vlisni.cz)
Koncert Ivo Cicvárka (Zdroj: vlisni.cz)
Koncert Ivo Cicvárka (Zdroj: vlisni.cz)
Koncert Ivo Cicvárka (Zdroj: vlisni.cz)

Kategorie: 

Tags: