Pátek 26. dubna 2024
Vložil vlisni.cz on October 24, 2015
(zdroj: Veronika Mišková)

Během uplynulého víkendu se náš oddíl zúčastnil celkem 3 soutěží, na kterých se mu podařilo získat 21 medailí, z toho 7 zlatých, 8 stříbrných a 6 bronzových.

V sobotu se část našeho závodního týmu, ve složení Sabina a Simona Forstovy, Kateřina Sendlerová a Tomáš Zaťko, vypravila na závody North Bohemia v Ústí nad Labem. Turnaje se zúčastnilo na 350 soutěžících z 50 oddílů, včetně výprav z Dánska a Slovenska.

Jako první z naší výpravy šla na řadu Sabina. V kategorii kata juniorky se bez problémů dostala do finále, které se konalo až v závěrečném finálovém bloku. Dalším závodníkem byl Tomáš, který závodil nejprve v kategorii kata junioři. Bohužel se mu příliš nedařilo a obsadil nemedailové 5. místo. Naopak v kategorii kata senioři se mu podařilo prosadit a stejně jako Sabina se probojoval až do finálového odpoledne. Následovala kategorie kata seniorky, kde se potkaly tři naše zástupkyně (Simona, Sabina i Kateřina). Sabina se v předkole potkala s Anetou Šabovou (Nidoshinkan Dojo), která jí čekala i v odpoledním finále juniorek. Měla tak šanci na generálku, která dopadla lépe pro Sabinu. Ta se v dalším kole potkala s Katřinou. Rozhodčí rozhodli ve prospěch Sabiny, a tu tak čekaly dva finálové zápasy – v kata juniorek i seniorek. Na druhé straně rozlosování obsadila 3. místo Simona, která v semifinále prohrála s domácí Monikou Smolařovou (karate klub Ústí nad Labem), která tak bude soupeřkou ve finále seniorek naší zástupkyni.

Proti Monice zvolila Sabina katu Anan a vyhrála tak 5:0. Spolu se zlatou medailí si odvezla také finanční odměnu, vypsanou pro vítěze této kategorie. Ihned po finále seniorek nastoupila do finále juniorek. Tam potvrdila, že patří k republikové špičce. Svým výkonem nenechala žádného z rozhodčích na pochybách a vyhrála tak i kata juniorky. Finále kata seniorů a kata juniorek se konalo současně, takže Tom se Sabinou nastoupili najednou. Oba cvičili kata Suparinpei a chvílemi to z pohledu diváků vypadalo, že cvičí kata tým. Tom nakonec finále proti Šimonovi Brandovi (Karate klub Ustí nad Labem) prohrál a o kousek mu tak utekla finanční odměna. Získal ovšem krásné druhé místo. Z kata si tak naše sestava odvážela čtyři cenné kovy, z toho hned dva nejcennější.

Po slavnostním nástupu a vyhlášení kategorií kata následoval blok kumite. Jako první nastupovala Simona v kategorii seniorky -60kg, kde získala 3. místo. Ve stejnou chvíli soutěžila také Kateřina a to v kategoriích kumite ženy U21 +60kg a seniorky +60kg. Katka v seniorkách

narazila v prvním kole na Simonu Kaliničenkovou (Sport union Ústí nad Labem). Ačkoliv byl souboj vyrovnaný, Katka nakonec bohužel prohrála.  Mohla se však radovat ze třetího místa. V ženách U21 narazila na závodnici Mandíkovou (TJ Krupka), která je známá svým nebezpečným chováním na tatami. Katka měla bohužel tu "čest" to vyzkoušet na vlastní čelist.  Po zranění od závodnice Mandíkové nemohla pokračovat a musela tak vzdát i finále. Odnesla si tedy druhé místo. Tomovi se na kumite tentokrát nedařilo a nepodařilo se mu tak dosáhnout na medailovou pozici. Sabina v kategorii kumite juniorky obsadila druhé místo. Ve finále totiž jen o vlásek prohrála s členkou reprezentace Anetou Růžičkovou (Fight club České Budějovice). Z kumite jsme si tak odvezli, stejně jako z kata, 4 medaile.

V sobotu se také konala další soutěž ze série Karate 1 Premier League. Na této soutěži se prezentovala Veronika Mišková. V konkurenci 92 žen z více než 50 zemí světa se dokázala probojovat přes soupeřky ze Srbska, Islandu, Rakouska a Francie až do čtvrtfinále. Tam její cestu zastavila, stejně jako před 3 týdny v Německu, reprezentantka Hong Kongu. Ta následně prohrála v semifinále a Veronika tak neměla šanci bojovat ani o bronzovou medaili. Stále se však drží na světové špičce. Za letošní rok je 6. v žebříčku světových pohárů a 14. v celkovém hodnocení světové federace karate za poslední 4 roky.

V neděli se celý reprezentační tým spolu s A-týmem zúčastnily historicky prvního Mistrovství Jihomoravského kraje v karate, pořádaného Jihomoravským svazem karate ČSKe. Turnaje se zúčastnilo cca 90 soutěžících, proběhlo přes 130 startů a naši soutěžící získali 13 medailí (5x zlato, 5x stříbro, 3x bronz).

Jako první nastoupil Filip Pohl a to v kategorii kata mladší žáci 10 - 11 let. Za zmínku stojí, že teprve devítiletý Filip startoval ve vyšší věkové kategorii, přestože datum přestupu do vyšší kategorie bude až 4. 12. 2015. Vedlo se mu skvěle. Ačkoliv má teprve 8.kyu (první pásek), dostal se přes 3 mnohem zkušenější závodníky až do finále, kde podlehl s výsledkem 4:1 Bruno Čáslavovi (ŠIN MU Hodonín).

Další medaile přišly z kategorie kata starších žákyň 12 – 13 let, kde měl Taro kan dvě zástupkyně. První z nich byla Michaela Potášová (11 let, ostaršená stejně jako Filip Pohl). Michaela se probojovala do semifinále, kde prohrála s více-mistryní Evropy Goju ryu - Nikolou Štěrbákovou (ŠIN MU Hodonín). V opravách si spravila chuť a odnesla si bronzovou medaili. To Hana Luu se přes dvě soupeřky dostala do finále, kde podlehla 4:1 (stejně jako Michaela) Nikole Štěrbákové. Odnesla si tak stříbrnou medaili.

V dorostenecké kategorii jsme měli trojnásobné zastoupení. Bohužel všichni 3 dorostenci (Tomáš Knápek, Martin Rezler, Daniel Pavlík) prohráli v 1. kole. Tomáš a Martin získali možnost opravit výsledek v repasáži. To se bohužel nepovedlo ani jednomu a oba si tak odvezli 5. místo.

V juniorských a seniorských kategoriích náš oddíl stupně doslova ovládl. V juniorkách získala Sabina Forstová stříbrnou medaili, když ve finále prohrála se Sabinou Křížovou (Mate´s Brno). V kategorii ženy U21 získala Katka zlatou medaili, když si hladce poradila se zástupkyní z Dragons Rosice. V seniorkách získala Katka bronzovou medaili. Finále bylo čistě v našich barvách, když se v něm potkaly Veronika Mišková a Sabina Forstová. Obě souboj pojaly jako přípravu na nadcházející mistrovství světa goju ryu a nasadily kata právě z tohoto stylu (Veronika - Sanseru, Sabina - Seisan) Rozhodčí rozhodli ve prospěch starší Veroniky. V juniorech i seniorech se prezentoval Tomáš Zaťko. Ten se v obou kategoriích probojoval do finále. V obou finálových zápasech nastoupil proti Jaroslavu Olšákovi (ŠIN MU Hodonín), kterého porazil 5:0 a odvezl si tak dvě zlaté medaile.

Kumite se z našeho oddílu zúčastnili pouze Tomáš Zaťko, Veronika Mišková a Kateřina Sendlerová. Tomáš Zaťko obsadil ve své kategorii (kumite junioři) bronzovou příčku. Veronika Mišková spolu s Kateřinou Sendlerovou se měly potkat v kategorii ženy BRH (bez rozdílu hmotnosti). Kateřina však svůj souboj musela vzdát kvůli zranění ze sobotní soutěže.

Nyní skupinu pokročilých a A tým čeká v polovině listopadu soustředění spolu se zkouškami na vyšší technické stupně. Matteo Tamborlani bude ve stejném termínu reprezentovat ČR na Mistrovství Světa Mládeže v Indonésii. Velká část reprezentačního týmu našeho oddílu (Sabina F., Tomáš Z., Matteo T. a Veronika M.) se v současné době připravuje na Mistrovství světa v karate stylu Goju ryu, které se bude konat 27. – 29. 11. 2015 na Novém Zélandu. 

Veronika Mišková

 

(zdroj: Veronika Mišková)
(zdroj: Veronika Mišková)

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.