Čtvrtek 28. března 2024
Vložil vlisni.cz on May 20, 2016

Dne 10. května 2016 jsme přivítali v Městské části Brno – Líšeň zástupce Charty 77 / Senzační Senior, kteří přijali pozvání Kulturního centra Líšeň, p. o.. Vzácné návštěvě jsme s paní ředitelkou Mgr. Margaritou Rumenovou, Ph.D. ukázali Kotlanku a paní ředitelka Mgr. Alena Stejskalová představila své Rodinné centrum PASTELKA, o. s..  Hosty také uvítalo na půdě radnice vedení naší městské části, pan starosta Mgr. Břetislav Štefan a paní místostarostka Mgr. Ing. Eliška Vondráčková a Klub seniorů Brno – Líšeň na svém pravidelném úterním setkání v čele s paní Blanskou Tuscherovou, předsedkyní klubu. Odpoledne pak patřilo přednášce, jenž uskutečnili delegátky Charty 77, paní Ing. Dagmar Kuncová a slečna Bc. Julie Mahlerová, B.A. a představïli svůj projekt SenSen - Senzační Senior.  Program zpestřilo vystoupení Národopisného souboru Líšňáček. Výjimečný den ukončila  společná beseda.

Návštěva je realizována pod záštitou projektu Réva určeného líšeňským seniorům. Jeho zakladateli jsou Kulturní centrum Líšeň, p. o., Klub seniorů Brno – Líšeň, z. s. a Rodinné centrum PASTELKA o. s.. Projekt Réva má plnou podporu vedení městské části pod záštitou paní místostarostky Mgr. Ing. Elišky Vondráčkové. Účelem a náplní Révy je nabídnout líšeňským seniorům smysluplné trávení volného času, dát prostor pro jejich vzájemná setkávání a komunikaci a bojovat tak proti ztrátě jejich společenských vazeb a příležitostí. 

Réva se v rámci svého konceptu zapojila do programu podpory aktivního a plnohodnotného života seniorů SenSen – Senzační senior, konkrétně do projektu Národní kronika.  Cílem Národní kroniky je stát se největším archivem malých i větších událostí, které mají osobní nebo místní význam, ukazují dobu a její osobnosti nebo proměny obcí a krajiny.

I našim, líšeňským seniorům, chceme nabídnout možnost zachytit v psaných slovech své osobní zážitky, změny svého domova či mizející tradice, které se tak stanou součástí historie, poselstvím a svědectvím pro budoucí generace, které budou uloženy Národním muzeu v Praze.

A kdo jiný a kdo lépe představí Národní kroniku? Její představitelé a autoři, paní Ing. Dagmar Kuncová – koordinátorka projektu SenSen – Senzační Senior a Bc. Julie Mahlerová, B.A. – koordinátorka projektu Národní kronika. Věříme, že přednáška a následná beseda vzbudila zájem seniorů, podpořila je a zejména je bude motivovat k předání svých životních příběhů. Tyto se stanou součástí sbírky Národního muzea a minulost Líšně tak získá svoji nesmrtelnost.

Věříme, že se hosté cítili v naší krásné Líšni jako doma, odvezli si příjemný pocit a krásný zážitek z besedy se seniory a místního folkloru.

Více informací o Révě, návštěvě zástupců Charty 77 / Senzační Senior  i projektu Národní kronika je možné získat na e-mailu reva@kclisen.cz

Silvie Dražanová, koordinátorka projektu Réva
Kulturní centrum Líšeň, p. o.

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.