Úterý 19. března 2024
Vložil vlisni.cz on December 07, 2022
Zdroj: wikipedia.org/ /Ben Skála, Benfoto
Ptáte se, co bude s Trojicí dál?
Před tím, než se sousoší rozebere, bude vytvořena 3D digitální kopie procesem tzv. "3D skenování". Pomocí této kopie by měl být archivován přesný a podrobný vzhled sousoší. Tyto práce budou probíhat koncem tohoto a během příštího týdne. Pak bude sousoší rozebráno a při tom bude odborně posouzen stav materiálu a navržen postup další konzervace či opravy. Pokud by to bylo možné, mohla by se pak zrestaurovat a díky vstřícnému postoji pana Belcrediho umístit v areálu zámku, ale ne už na vysokém sloupu a pokud možno pod přístřeškem. Ale i to bude poměrně nákladná operace.
Čím vlastně sousoší trpí? Materiál, ze kterého byla takřka před třemi sty lety vytesána, je pískovec. Není právě kvalitní a má omezenou životnost. Navíc opravy, které na sousoší proběhly v 70. letech minulého století, obalily pískovec do cementové krusty, která rozpad kamene ještě urychlila. Kámen se rozpadá zevnitř, proto mu žádná povrchová injektáž nebo napouštění nepomůže. Socha je složena z dílů vzájemně spojenými kovovými čepy, ty korodují a mohou se odlomit. Ač to na první pohled nevypadá, kdykoliv by se mohlo stát, že se sousoší zbortí nebo z něj něco upadne. Zimní mrazy, led, voda, sníh tomu můžou hodně napomoci. Vzhledem k tomu, kde Trojice stojí a jaký je zde provoz, je vyloučené, abychom kohokoliv vystavovali nebezpečí. (Podobný problém se řešil před několika lety u kamenných pískovcových prvků na brněnské katedrále, aktuálně se řeší na kostele sv. Jakuba.)
Sousoší se odstraní a zůstane po něm nedávno opravená kamenná mřížka. A co dál? Zde se nabízí několik variant:
První možností je vytvořit nové sochařské dílo, které bude současné sousoší kopírovat. Tedy vytesání z přírodního kamene. Odhadovaná cena na tento záměr je 9.600.000 + DPH.
Druhou možností je vytvoření kopie pomocí techniky výdusku. Zde se cena zatím nedá určit, protože bude záviset na tom, v jakém stavu bude sousoší po demontáži na jednotlivé díly. Ty se pak musí zrestaurovat, doplnit chybějící části a odlít formy. V nich se pak dusáním polosuché směsi vytváří tzv. výdusek, umělý kámen ve tvaru daném formou. A jednotlivé výdusky se zkompletují do výsledného sousoší. Tato technika je levnější než tesání z kamene, ale i tak to několik milionů zřejmě bude. Problémem také je, že mnohé prvky sousoší již nejsou původní.
Třetí možností je zkusit metodu 3D tisku. Ta je zatím na začátku své slibné budoucnosti, takto velké sousoší zatím nikdo nedělal. Ale fakt, že budeme mít přesnou 3D digitální kopii, k tomu nahrává. Roli bude hrát případná cena a trvanlivost.
Čtvrtou možností je nechat vytvořit nové moderní dílo. A to by pak byl úplně jiný příběh.
Každé z řešení má své pro a proti. Až budeme mít v rukou posudky a návrhy restauratéra a pracovníků památkové péče, tak budeme moci třeba vyhlásit anketu a případně založit veřejnou sbírku. Zatím jsme všichni napnutí, co demontáž ukáže. A k dokumentaci stavu několik detailů.
 
Zdroj: facebook Jiljí Brno Líšeň
 
Zdroj: FB Jiljí Brno Líšeň
Zdroj: FB Jiljí Brno Líšeň
Zdroj: FB Jiljí Brno Líšeň
Zdroj: FB Jiljí Brno Líšeň

Kategorie: 

Tags: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.