Pátek 26. dubna 2024
Vložil vlisni.cz on April 29, 2014
Žijte blaze - pozdrav z ghetta (zdroj: divadlo Líšeň)

Líšeňská premiéra hry Žijte blaze (pozdrav z ghetta) se konala v Dělňáku 24. května 2014. Předkládáme Vám dva ohlasy na tuto událost – recenze Rostislava Brzobohatého a reportáž České televize.

Divadlo Líšeň srdečně zve na reprízu, která se uskuteční 5. května v 19.30 v Dělňáku.

 

Recenze na líšeňskou premiéru    

 24. dubna tr. jsem na Dělňáku v Líšni prožil neobyčejnou hodinu. Prakticky přesně po 69 letech se moje emoce vrátily ke druhé světové válce, během níž jsem bral jako dítě rozum a začal chodit do školy. Zdůrazňuji pocity, neboť vzpomínky tu a tam běžně vystupují a opět se zasouvají s menší či větší silou po celý život. Onoho dne jsem zasedl jako divák na jevišti tamního sálu a stal se vlastně součástí představení Líšeňského divadla "Žijte blaze (pozdrav z ghetta)".

   Byl jsem fascinován jak originálně, na malé ploše, ve zhuštěném čase a s nesmírně jednoduchými prostředky lze koncentrovat nacistické ideje a jejich uskutečňování a  konfrontovat je s myšlením a osudem jejich obětí. A to s přísným respektem k historické databázi.

   Jednoduché kovové loutky, železný šrot, zednické kolečko proměněné v divadelní scénu, několik metrů ostnatého drátu, mistrný pohyb neviditelných herců a hledáčkové reflektory kouzlily s použitím metod černého divadla společenský pohyb třicátých a čtyřicátých let minulého století a jeho děsivé genocidní výsledky v koncentračních táborech jako varovné memento k ožívání neonacistických idejí v době současné. Jednoduchost formy spojená s  průrazným scénářem zde dodala naprostou nenásilnost sdělení postrádajícího jakoukoliv propagandistickou tóninu. O to silnější zážitek.

    Scénář sepsala za pomoci hereckého kolektivu a představení režírovala Pavla Dombrovská za dramaturgické spolupráce Kateřiny Slámové Bartošové. Loutky a scénu navrhli Luděk Vémola a Iveta  Kalousková, hudební doprovod sestavil Tomáš Vtípil a světelné efekty a projekci navrhl a ovládal Tomáš Tušer.

    Doporučuji shlédnout.

                                                                                                                   Rostislav Brzobohatý

 

Reportáž ČT:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/270726-zijte-blaze-lisenske-divadlo-posila-pozdravy-z-ghetta/

 

Kategorie: