Úterý 19. března 2024
Vložil vlisni.cz on June 17, 2022
Foto: Michal Chaloupka

V pátek 10. června v rámci Noci kostelů se veřejnosti otevřela nově opravená kaple Panny Marie Líšeňské mezi domy na Ondráčkové ulici. Přišlo se podívat přes 120 lidí, kteří měli možnost nahlédnout do kapličky, zazvonit na zvon, zapálit svíci a u vínečka se dozvědět o historii kaple a celé Kůlny. Večer pak byla kaple nasvícená.

Kaple z roku 1868, kterou nechali postavit místní obyvatelé  Kůlňáci ,jak se říká obyvatelům Mariánského údolí. Materiál na stavbu nejen kapličky, ale i svých domů dostali od hraběnky Marie Belcredi, po které je mimochodem pojmenované Mariánské údolí v Líšni. Místní obyvatelé se o kapličku s láskou starali.  Za zmínku stojí Terezka, kterou ještě mnoho Kůlňáků zná, neboť s ní chodívali jako děti zvonit na zvon do kaple ranní a večerní klekání a poledne. Terezka se o kapli dlouhou dobu starala. Po jejím odchodu se o kapličku staralo ještě několik místních, poté však zvon utichl a kaplička chátrala.

V roce 2020 prošla kaple celkovou rekonstrukcí, kdy byla vyměněna střecha, interiér a exteriér kaple dostal nový kabátek. Byl odkopán svah a kaple byla odizolována proti vlhkosti. Do výklenku byla umístěna socha Panny Marie Královny. O krásnou zahrádku před kaplí se postarali líšeňští farníci. Příležitost sejít se u kaple a slavnostně ji otevřít nám bohužel hatil covid a rekonstrukce ulice. Až teď měla veřejnost možnost nahlédnout do kaple. Pan Zdeněk přivezl po dvou letech sochu Panny Marie, kterou měl po dobu rekonstrukce doma. Sochu věnovaly děvčata z Mariánského údolí v roce 1903.

Bylo to překrásné setkání s úžasnou atmosférou. Přišlo se podívat hodně lidí, kteří se aktivně zajímali o historii a záře reflektorů i svící udělali překrásnou kulisu. Věřím, že se nám podaří obnovit pravidelné zvonění v kapličce a také průvod od kostela se mší svatou u kapličky. Pokud máte k dispozici historickou fotografii kapličky, obraťte se na mě. Kontakt: 775 423 356, chaloupka.ch@email.cz

 

Michal Chaloupka
občan Líšně

Kategorie: 

Tags: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.