Pátek 19. dubna 2024
Vložil vlisni.cz on May 09, 2017
Beseda (foto: Réva KC Líšeň)

V březnu se  v rámci projektu Réva uskutečnil druhý ročník mezigeneračních besed, během nichž líšeňští senioři sdíleli své životní osudy se studenty. Dne 8. 3. 2013 se vzájemné setkání konalo na Střední zdravotnické škole Evangelické akademie a dne 20. 3. 2016 na Gymnáziu Integra.

Studenti vyprávění seniorů sepíší, což bude základem pro připravovaný druhý díl brožury Příběhy líšeňských pamětníků. Věříme, že budou sloužit nejen k poučení a pobavení, ale zejména pro vlastní návrat ke kořenům, k zavzpomínání na své babičky a dědečky.

Jako vzácné hosty jsme uvítali líšeňské rodáky, ale i pamětníky vyslané místními organizacemi, a to Klubem seniorů Brno-Líšeň, Sokolem, SK Líšeň, Moravským rybářským svazem,  Národopisným souborem Stará Líšeň a Líšňáček, Rodinným centrem Pastelka a Kadlcovým mlýnem. Besedy se účastnilo 26 seniorů a 60 studentů. Všem pamětníkům děkujeme za účast na besedě, za předání vzpomínek a zkušeností, představení nebo připomenutí radostí a úskalí doby dávno minulé. Rádi bychom též poděkovali líšeňské farnosti, rodině Belcredi a spolku Foto Líšeň za podporu.

Réva se tak zapojila do celorepublikového projektu Národní kronika Charty 77 a obě brožury budou uloženy v Národním muzeu v Praze jako doplněk velkých dějin.

Brožuru s rozhovory bychom rádi slavnostně pokřtili při příležitosti oslav Dne seniorů v říjnu 2017.

První brožura je k dispozici v sídle Kulturního centra Líšeň na Kotlanově 7 a zvažujeme zprovoznění webového portálu, na kterém budou všechny sesbírané a zpracované vzpomínky snadno on-line dostupné.

Silvie Dražanová, koordinátorka projektu Réva KC Líšeň

Kategorie: 

Tags: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.