Úterý 19. března 2024
Vložil vlisni.cz on July 17, 2019

Srdečně zveme místní i přespolní na Festival Líšeň sobě, kterým letos oslavíme dvojité jubileum - dvacet let od konání prvního Festivalu divadla Líšeň v roce 1999 a deset let ročníků Festivalu Líšeň sobě! Slavit budeme několik odpolední a večerů v nové i staré Líšni, v srpnu i září, pestrou a exkluzivní kulturní nabídkou místních i přespolních.

Festival jako prostor pro setkávání i angažované utváření veřejného prostoru

Dvacetiletou tradici festivalů v Líšni zahájilo Divadlo Líšeň s vizí kultivovat a rozvíjet tvůrčím způsobem okolní veřejný prostor. Uchránit a zachovat to, co je hodnotné, významné, inspirativní. Festival se stal otevřeným místem pro setkávání činorodých lidí napříč generacemi, místem vzájemné inspirace a podpory a také místem, ve kterém se formulují a řeší problematická témata veřejného života.

Na organizaci festivalů pořádaných Divadlem Líšeň se v průběhu let stále více podíleli i přátelé z Líšně a místní organizace. Proto vznikl spolek Líšeň sobě, který je sdružil, a od roku  2010 začal pořádat stejnojmenný festival. Představuje vždy zajímavé počiny místních i kvalitní tvorbu z celé republiky. Divadlo Líšeň je jedním z významných spolupořadatelů, festival si stále zachovává občansky angažovaný rozměr. V roce 2016 zviditelnil téma obecní Zahrady Orlovny, které hrozilo vykácení stoletých lip a zastavění. Zájem veřejnosti podnícený a vrcholící benefičním festivalem přispěl zásadně k její záchraně a jejímu otevření pro veřejnost a spolkovou činnost. V letošním roce se chce festival k tématu bývalé Orlovny vrátit a upozornit na stále nevyřešenou situaci.

Letošní ročník Festivalu Líšeň sobě proběhne v několika dnech v průběhu srpna a září, a to nejen v Zahradě Orlovny. Neopomene ani publikum nové Líšně, kde ve spolupráci s Potulnou kavárnou Éléphant uvede dvě představení - obnovenou inscenaci Divadla Líšeň Schovejte si slepice vytvořenou ve spolupráci s romskými tanečníky a muzikanty a také maňáskovou rakvičkárnu pro dospělé Domovní requiem.
Program zaměřený na téma využití Zahrady a Orlovny uvede v pátek 23. srpna např. přednášku o chystané a nerealizované Líšeňské expozici. Její koncepci představí profesor Rostislav Brzobohatý. Program doplní hudební nabídka z nejmladší i nejstarší generace - písničkářka Adéla Václavová s kapelou i Stará Líšeň.
Následující den - v sobotu 24. srpna naplní zahradu jak domácí nabídka (kapela Acha, Taneční soubor Mystery), tak světoznámí a v Líšni vítaní hosté (Bratři v tricku a Divadlo Víti Marčíka s exkluzivním Robinsonem a jako vrchol hudební produkce Tomáš Kočko & ORCHESTR). Nebudou chybět dílny, výstavy a další doprovodný program včetně dobrého jídla, pití a společného zpívání u ohně.

Festival zakončíme 6. září Zpíváním na konci léta, které představí místní novinku Višně z Líšně, ale i pěvecký sbor z Kuřimi a hru Divadla Líšeň Spoutaný trávou. Pokud bude příznivé počasí, bude zpívání pokračovat u ohně, nebojte si vzít své oblíbené hudební nástroje.

Děkujeme publiku, že nám svou přízeň již dvacet let zachovává a těšíme se, že s námi oslaví i letošní dvojité jubileum - dvacet let konání festivalů v Líšni a desátý ročník Festivalu Líšeň sobě.
Také bychom chtěli poděkovat všem, díky kterým se festivaly v Líšni konají. Jsou to Divadlo Líšeň, Effeta denní stacionář, Hobbylab, TK Kamzíci, TS Mystery líšeňského Sokola, Kulturní centrum Líšeň, Ateliér Studánka, rodina Belcredi a další umělci, organizace a spolky.    

Festival se koná za finanční podpory Statutárního města Brna a ÚMČ Brno-Líšeň.

aktuální informace na www.lisensobe.cz
událost na facebooku https://www.facebook.com/events/348899659382089/

 

Za organizátory festivalu a spolek Líšeň sobě
Pavla Dombrovská

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.